Nesvakidašnji “čas biologije” imali su učenici OŠ “Pavle Savić” u zvezdarskom naselju Mirijevo kada su u dvorištu osmoletke primećena dva smuka.

Uprava osmoletke pozvala je nadležne iz “Zoo higijene” da dođu i odnesu gmizavce, a kako se čekanje odužilo, direktor škole Milan Krstić zasukao je rukave i zajedno sa kolegama uhvatio zmije, dok su đaci radoznalo gledali.

Kako je ispričao direktor Krstić, smukovi su verovatno došli sa nekog od obližnja dva gradilišta, koja su zapuštena i zarasla u travu.

  • Naše dvorište je u zaista besprekornom stanju, a verujemo da se zmije legu na nekoj od tih neodržavanih parcela – priča Milan Krstić.

Obezbeđenje je primetilo smuka u travi, obavestili su nas i odmah smo pozvali “Zoohigijenu”. Međutim, dok smo ih čekali, odlučio sam da ulovim gmizavca. Uz pomoć obezbeđenja, pomoćnice direktora, nastavnice biologije, te štapa koje na vrhu ima rašlje, lako smo “savladali” smuka i stavili ga u džak.
U međuvremenu je stigla i nadležna ekipa, kojoj je data vrećica sa gmizavcem, kako bi ga pustili u prirodu.

Nastavnica biologije napomenula je da smukovi uvek idu u paru te da se u blizini najverovatnije nalazi još jedan. Tako je i bilo. Drugi smuk bio je na drvetu. Ali, kako kaže direktor, “Zoohigijena” imala je mnogo intervencija tog dana, te nisu mogli da čekaju da zmija siđe sa grane.

  • Nedugo pošto su oni otišli, i gmizavac se spustio te smo ga uz pomoć štapa uhvatili, pozvali smo “Zoo higijenu” da se vrate i da pokupe i njega. Đaci su sve vreme gledali, neki s prozora, neki su bili blizu nas, ali se nisu plašili. Rekli smo im da smuk nije opasna ni otrovna životinja, zaštićena je vrsta i veoma je korisna u prirodi, te da ih ne treba ubijati.

Ukoliko i narednih dana primeti ovakve goste oko škole, direktor kaže da neće imati dilemu da li da krene u akciju hvatanja:

  • Naravno, sad još lakše! Nije to bilo ništa strašno, niti dramatično. Ne volim da paničim, već da deci ličnim primerom pokažem kako se ponašati u nepredviđenim situacijama, pa tako i ovoj – sa osmehom zaključuje Milan Krstić.

Pohvale i na “Fejsbuku”

Ovaj gest direktora dobio je brojne pohvale i lepe komentare na “fejsbuk” grupi koja okuplja stanovnike Mirijeva. Oni i sami govore da su primetili dosta smukova na ulici, oko zgrada, u parku…

izvor: pink.rs

mirijevo.rs
Autor: mirijevo.rs

Nalog

Registrujte se

Resetovanje lozinke

Unesite svoje korisničko ime ili e-mail, dobićete link za kreiranje nove lozinke putem e-pošte.