Mesečne kirije nekretnina u Srbiji dostigle su nezapamćni iznos za veoma kratko vreme naročito u Beogradu. Samo u poslednjih mesec dana najam stanova poskupeo je skoro na svim beogradskim opštinama a naveće povećanje zabeleženo je u naselju Mirijevo i to za 25 odsto. Praktično, porsečna kirija na ovoj beogradskoj opštini popela se za nešto više od 100 evra, na okruglo 500.

Činjenica je da su cene kirija krenule uzlaznom putanjom od dolaska Rusa u Srbiju, koji su najveće interesovanje pokazali za život u prestonici. Ogromna tražnja uglavnom je udvostručila mesečne kirije na najatraktivnijim beogradskim opštinama, ali ni okolne opštine nisu mnogo zaostale za povećanjem.

Zbog toga su mnogi podstanari bili prinuđeni da napuste stanove u kojima su godinama živeli i zbog nestabilnog tržišta nekretnina nisu u stanju da reše svoje stambeno pitanje. Neki stanodavci značajno podižu kirije, dok se drugi odlučuju čak i da prodaju svoje stanove.

Iako su predviđanja stručnjaka da bi cene kirija konačno trebale da stanu pa i da krenu da padaju, podaci pokazuju da se to i dalje ne događa, bar kada su u pitanju beogradske opštine.

Prema podacima sajta Nekretnine.rs u mesecu novembru stanovi za iznajmljivanje najviše su poskupeli na Mirijevu i to za 25 odsto.

Nešto manje poskupljenje zabeleženo je na opštini Palilula i to za 13,13 odsto kao i u Centru za 13,07 odsto. Voždovac je rentu podigao za 9,09 odsto, dok je ona na Vračaru, jednoj od najtraženijih beogradskih lokacija uvećana za 8,55 odsto.

Iako važi za jednu od atraktivnijih lokacija, cena najama stanova na opštini Novi Beograd, opala je za 9,09 odsto.

Izvor: Blic BIZNIS

mirijevo.rs
Autor: mirijevo.rs

Nalog

Registrujte se

Resetovanje lozinke

Unesite svoje korisničko ime ili e-mail, dobićete link za kreiranje nove lozinke putem e-pošte.