OŠ “Pavle Savić” u Mirijevu pod jednim krovom trenutno broji 2.033 đaka raspoređena u 73 odeljenja, a prostorni kapaciteti su već sada dupke puni

Osnovna škola “Pavle Savić” u beogradskom naselju Mirijevo, škola koja pod jednim krovom broji najviše đaka u Srbiji – čak 2.033 njih, sledeće školske godine neće imati učionice za buduće petake, odnosno četvrtake, kojih je ove školske godine upisano čak 11 odeljenja, saznaje Kurir.

Naime, na poslednjem Savetu roditelja direktor ove visokoobrazovne ustanove Milan Krstić obratio se roditeljima sa informacijom da je Ministarstvu prosvete i Sekretarijatu za obrazovanje grada Beograda poslao dopis o problemu koji bi mogao nastati sledeće godine prilikom upisa sadašnjih četvrtaka u peti razred.

Pre tri godine je u ovu školu upisano 11 odeljenja prvog razreda, a kada ta deca krenu u peti razred, neće biti dovoljno učionica za ostvarivanje kabinetske nastave.

Ovo je za Kurir potvrdio Nikola Topalović, pomoćnik direktora škole, koji kaže da su učenici sada raspoređeni u ukupno 73 odeljenja.

– Imamo 38 odeljenja mlađih razreda i 35 odeljenja u predmetnoj nastavi. Već duže vreme, a naročito ove godine, primetan je problem sa našim prostornim kapacitetima koji su u potpunosti ispunjeni. Ove godine smo upisali devet odeljenja prvog razreda, pa mi onoliko odeljenja koliko izađe iz četvrtog razreda toliko možemo da upišemo prvaka.

Problem će biti evidentan 1. septembra naredne godine, kada nam iz mlađih razreda dolazi 11 odeljenja i prelazi u predmetnu nastavu, a mi isto toliko upisujemo prvaka. Prostom računicom, imaćemo 38 odeljenja u predmetnoj nastavi, tj. kabinetskoj nastavi, za šta nemamo dovoljno kapaciteta – objašnjava Topalović i dodaje:

– Lokalna samouprava je upoznata sa problemom, Grad takođe, ali nikakav konkretan odgovor nismo dobili. Bilo je više priča o rešenju. Jedan od njih je da se izgradi treća osnovna škola u Mirijevu, naselju koje se rapidno širi, jer dve osnovne škole su apsolutno nedovoljne.

  • 2033 učenika ide u OŠ “Pavle Savić” u Mirijevu
  • 73 odeljenja ima u školi
  • 38 odeljenja mlađih razreda
  • 35 odeljenja u predmetnoj nastavi
  • 11 odeljenja prvaka bi trebalo da bude upisano naredne školske godine

Ističe i da je i druga mirijevska osnovna škola “Despot Stefan Lazarević” popunjena maksimalno, te da potrebna treća škola.

– Ali dok se ne izgradi, pošto to nije nimalo lako, mi imamo dvorište veće od dva hektara, pa smo predlagali da se izgradi jedan objekat koji će imati otprilike pet učionica i fiskulturnu salu, jer je ogroman problem i sa organizacijom fizičkog vaspitanja – objašnjava Topalović.

Sekretarijat za obrazovanje: Bez odgovora

Kurir je povodom ovog problema uputio pitanja i Sekretarijatu za obrazovanje grada Beograda i upitao da li su upoznati sa problemom koji će naredne godine imati OŠ “Pavle Savić”, kao i koja su moguća rešenja i planovi sekretarijata, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

On navodi i da opština i grad imaju razumevanja i da se nadaju da će u skorije vreme dobiti konkretan predlog.

Već dograđivali

– Septembar će brzo doći, a inače smo pre četiri godine već nadograđivali školu. Dobili smo dva kabineta informatike i još tri učionice za mlađe razrede, ali to je sada nedovoljno. Pre sedam-osam godina imali smo sedam-osam odeljenja, a sada u četvrtom razredu imamo 11. Roditelji su izuzetno zabrinuti, ali mi ih uveravamo i imamo konstruktivan razgovor sa njima da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, uglavnom deca neće ostati napolju – poručio je Topalović.

Ministarstvo prosvete: Uključićemo se u problem i pružiti podršku

Iz Ministarstva prosvete kažu za Kurir da je “utvrđivanje mreže osnovnih škola, u skladu sa zakonom, nadležnost lokalnih samouprava”:

– Akta o mreži škola izrađuju se u skladu sa principom ekonomičnosti, pravednosti i u skladu da organizacijskim modelom koji je u najboljem interesu učenika. Ministarstvo prosvete je upoznato sa potrebama za proširenjem kapaciteta Osnovne škole “Pavle Savić” u Mirijevu. U skladu sa zakonom, uprava Grada Beograda nadležna je za rešavanje ovog pitanja, a ministarstvo će se uključiti ukoliko bude bilo potrebe i pružiti podršku.

– Sličan problem postoji i u školi “Despot Stefan Lazarević, a u razgovoru sa direktorkom te škole došlo se do ideje o eventualnoj izgradnji manjeg objekta u okviru škole – sa malom fiskulturnom salom i četiri-pet učionica. To bi na neko vreme rešilo problem nedostatka prostora u Mirijevu, ali smo konstatovali da je neophodna još jedna škola.

Izvor: Kurir

mirijevo.rs
Autor: mirijevo.rs

Nalog

Registrujte se

Resetovanje lozinke

Unesite svoje korisničko ime ili e-mail, dobićete link za kreiranje nove lozinke putem e-pošte.