Podignuta je 1834. godine na mestu na kome se ranije nalazila manja crkva, od lošijeg materijala. Da bi se utvrdilo da li je pre ove crkve iz 1834. g. postojala neka druga. Išlo se u Arhiv grada Beograda i tražena je krštenica za period od 1821. do 1834. g. da bi se videlo kako se sveštenik Jovan Nedeljković upisivao.

On se pominje kao sveštenik mirijevski od 1821. do 1862. g. . U krštenici iz 1823. g. kao paroh mirijevski Hrama Sv. proroka Ilije upisan je sveštenik Jovan Nedeljković, što treba da znači da je pre 1834. (pre gradnje nove crkve) postojala neka manja crkva, od lošijeg materijala, na istom mestu.

Na severnom zidu lađe crkve (na sredini zida) nalaze se ploče sa imenima onih žitelja Mirijeva koji su živote svoje dali za veru i otadžbinu u Balkanskim i u Prvom svetskom ratu.

 U duborezu je urađena velika ikona Sv. arhangela Mihaila koji svojim krilima zakriljuje srpskog vojnika, a iznad su stihovi:,,Besmrtnika ovih duh se ovde vije,i potomstvu svome kazuje sokolovo gnezdo gdi je“

redakcija
Autor: redakcija

Nalog

Registrujte se

Resetovanje lozinke

Unesite svoje korisničko ime ili e-mail, dobićete link za kreiranje nove lozinke putem e-pošte.