Organizovanjem radionice i fokus grupe u prostorijama volonterskog servisa Zvezdare, GO Zvezdara je obeležila međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima. Prisutne je pozdravio član veća gradkse opštine Zvezdara Miroslav Lazić rečima da socijalna zaštita i briga za sosijalno-ugrožene i starije sugrađane predstavlja važan i ozbiljan zadatak opštine tokom cele godine poželevši prisutnima uspešan rad.

Učesnici su uz pomoć Jelene Vulić, psihologa i edukatora, razgovarali o tome šta je zlostavljanje starijih, koji su faktori rizika, kako možemo da prepoznamo zlostavljanje, šta možemo uraditi i koje bi preporuke mogli da uputimo žrtvama koje neuspevaju da izađu iz začaranog kruga nasilja.

Kao jedan od važnih faktora koji su u korelaciji sa nasiljem u porodici a posebno nad starijim članovima, bilo je reči o disfunkcionalnim porodicama u kojima život teče bez razumevanja, podrške i ljubavi, usamljenosti i izolaciji starijih, postojanju predrasuda i stereotipa u odnosu na starije ljude, njihove potrebe i mogućnosti, uticaju medija i šire javnosti za koju nasilje nad starijima ne treba da bude stvar afere i senzacije već ozbiljan socijalni problem.

Program rada volonterskog servisa će i u narednom periodu osnaživati i aktivirati seniore u cilju unapređenja kvaliteta njihovog svakodnevnog života kao deo prevencije starijih od usamljenosti, izolacije i zapostavljanja. Svi zainteresovani se mogu prijaviti za aktuelne edukativne i kreativne programe koje volonteri realizuju tokom cele godine na broj telefona kancelarije 011/286 44 26 svakog utorka i četvrtka od 9 do 14 časova.

redakcija
Autor: redakcija

Nalog

Registrujte se

Resetovanje lozinke

Unesite svoje korisničko ime ili e-mail, dobićete link za kreiranje nove lozinke putem e-pošte.